Onderzoek

Langduriger en dieper op een onderwerp ingaan. Dat is het leuke aan onderzoek doen.

Voor Platform31 mocht ik in 2018 onderzoek doen naar wooncoöperaties in Nederland. Waar lopen initiatiefnemers tegenaan? En hoe kijken gemeenten, woningcorporaties en banken tegen dit afgestofte woonconcept aan? Het idee achter de wooncoöperatie is dat het collectief eigenaar is en individuele leden van het collectief huren, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het eindresultaat is hier in te zien.

In 2017 verscheen Make the city. De stad als casco waarin Eva de Klerk haar verhaal doet over de ontwikkeling van de Scheepsbouwloods op de NDSM-werf. De Klerk is een van de initiatiefnemers en heeft het ingewikkelde proces waarbij een collectief een oude loods probeert te ontwikkelen, inclusief lokaal politieke machinaties, aan mij verteld, waarna ik daar een lopend verhaal van heb gemaakt. Het boek vormt ook een aanzet voor een andere, niet op speculatie gerichte, manier van stedelijke ontwikkeling.

In 2016 maakte ik, samen met fotograaf Xander Remkes, voor Stadgenoot een boekje over het zorgvastgoed van deze Amsterdamse woningcorporatie. In de publicatie Wonen met zorg wordt ook een aantal bewoners geportretteerd.

Voor diverse opdrachtgevers, zoals De Beuk Organisatieadvies werkte ik in de afgelopen tien jaar mee aan onderzoek over waterbeheer, maakte ik omgevingsanalyses en schreef ik een zogenoemde contourennota voor een fusiegemeente. In 2017 en 2018 werkte ik mee aan een onderzoek naar lokale democratie in zowel Leusden als Lansingerland.

In 2006 heb ik als zelfstandig onderzoeker en in opdracht van 66 East, Centre for Urban Culture een onderzoek over het proces van stedelijke vernieuwing in de Indische Buurt in Amsterdam geleid. Dat onderzoek is uitgevoerd aan de hand van interviews met bewoners, politici en ondernemers, expertbijeenkomsten, debatten en documentanalyse.

Bij het bureau Van Nes Research Management deed ik ruime ervaring op als beleidsonderzoeker. Daar werkte ik aan projecten over interactieve beleidsvorming, jeugdzorg, ketensamenwerking bij de politie en woonwagencentra.

Aan het einde van mijn studie antropologie deed ik in de Verenigde Staten onderzoek naar het fenomeen gated community. Dat zijn afgeschermde en bewaakte woongemeenschappen.

Bent u op zoek naar een breed georiënteerde en ervaren kwalitatieve onderzoeker? Dan kunt u hier contact opnemen.

101APPLEIMG_1373