Over Joost Zonneveld

Zelfstandig journalist, tekstschrijver en onderzoeker. Dat ben ik sinds 2005. Maar er is een voorgeschiedenis. In 1973 ben ik in Gouda geboren en een jaar later verhuisde ik naar Schagen, in de Kop van Noord-Holland. Daar groeide ik op in een veilige wereld die je Nederlands suburbia zou kunnen noemen. Op mijn twintigste vertrok ik naar Amsterdam waar ik culturele antropologie studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn scriptie ging over zogenoemde gated communities, afgeschermde en bewaakte wijken voor de middenklasse. Voor dat onderzoek verbleef ik vier maanden in Los Angeles en studeerde ik aan de University of California Los Angeles.

Na mijn studie ben ik als onderzoeker gaan werken bij Van Nes Research Management en vervolgens als onderzoeks- en communicatiemedewerker bij Habiforum. In 2005 besloot ik als ZZP’er verder te gaan. Het is de afwisseling in onderwerpen en (onderzoeks)projecten die mij daarin aanspreekt en het stelt mij in staat om voor verschillende opdrachtgevers als Het Parool, NRC, de Groene Amsterdammer en Nul20 te schrijven.

Door mijn werk is mijn fascinatie voor steden en hun ontwikkeling in de afgelopen jaren alleen maar verder aangewakkerd. Dat komt bijvoorbeeld terug in eigen projecten zoals Stadslicht, een initiatief van Jan Hoek en mijzelf.

413