Met enige regelmaat organiseer ik collegereeksen, conferenties, film- en lezingenprogramma’s en tentoonstellingen.
Stichting André Volten. Sinds de zomer van 2020 ben ik lid van een volledig nieuw bestuur van deze stichting. Kunstenaar André Volten wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse naoorlogse beeldhouwers. De stichting beheert zijn werk, stelt dit tentoon (in zijn voormalige atelier in Amsterdam-Noord en al dan niet met werk van kunstenaars die door Volten geïnspireerd zijn) en probeert zijn nalatenschap aan een breder publiek bekend te maken. Overigens is zijn werk op veel plekken in de openbare ruimte, onder meer in Amsterdam, te zien.
Stadslicht. Verlichtende colleges voor stedelingen. Stadslicht was een initiatief van Jan Hoek en mijzelf, in samenwerking met Pakhuis de Zwijger. Iedere week organiseerden wij een college over een stedelijk onderwerp in de breedste zin van het woord. Stadslicht wisselde bijvoorbeeld een reeks over film en de stad af met een thema over onderwijs en segregatie. Daarnaast presenteerden wij de doorlopende rubriek de City Trip, waarin steeds een andere, bijzondere wereldstad centraal staat. In vier jaar tijd hebben we na 99 afleveringen besloten om het Stadslicht te doven. Hier vindt u het archief van het programma van Stadslicht.
Stadswandelkantoor organiseert rondleidingen in Amsterdam met een sterke nadruk op architectuur, stedenbouw en geschiedenis. Op onregelmatige basis ben ik gids voor het Stadswandelkantoor en leid ik groepen rond. Onder meer in IJburg, de Indische Buurt, de Zuidas of op de NDSM-werf.
PakhuisNul20 was van 2014 tot en met 2019 een talkshow over Amsterdamse en regionale woonkwesties. Vier keer per jaar organiseerde Nul20 in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een avond over actuele stedelijke ontwikkelingen op het gebied van wonen, projectontwikkeling en leefbaarheid. Samen met Fred van der Molen en Bert Pots vormde ik de redactie van PakhuisNul20. Sinds 2020 leg ik verslag van bijeenkomsten over woonkwesties die door Pakhuis de Zwijger, de AFWC en Nul20 gezamenlijk worden georganiseerd.
66 East. Samen met JaapJan Berg ontwikkelde en organiseerde ik het project Transformatorhuizen. Dat ging over de stedelijke vernieuwing in de Amsterdamse Indische Buurt. In opdracht van 66 East combineerden wij onderzoek en een tentoonstelling in dit project, dat een vervolg kreeg met het boek Huizen in Transformatie.
Voor Filmhuis Cavia – de leukste filmplek van Amsterdam – bedacht en organiseerde ik programma’s en festivals. Big Brother is you, watching en het Festival van de Surrealistische film zijn daar voorbeelden van.
Voor de afdeling Sociologie en Antropologie van de Universiteit van Amsterdam organiseerde ik een lezingenreeks en een internationale conferentie over in- en uitsluitingsprocessen in westerse samenlevingen, met een tentoonstelling en een openbaar programma.